Vladimir Hotineanu 

academician al AŞM

profesor universitar

Domnul Vladimir Hotineanu s-a născut la 1 octombrie 1950 în orașul Kâzâl-Orda, Republica Kazahstan. În anul 1958 este înscris la şcoala primară din Teleneşti. În anul 1968 absolveşte şcoala medie. După absolvire susţine cu succes examenele şi face studiile la Institutul de Medicină din Chişinău în anii 1968-1974. În 1974 este admis în internatură, specialitatea „Chirurgie”, pe care a realizat-o în spitalul din Tiraspol, perioadă  în care a însuşit cele mai diverse tehnici operatorii asupra organelor abdominale. Din august 1975 până în august 1978 activează ca chirurg la spitalul din satul Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. În perioada 1978-1980 face secundariatul clinic la catedra condusă de academicianul Gheorghe Ghidirim. Pleacă la Moscova în anii 1980-1983 la aspirantura în Institutul de Chirurgie „A.V. Vişnevschi” unde, fiind doctorand al academicianului M. Kuzin a fost martor al multor descoperiri științifice în domeniul chirurgiei. În 1983 susține teza de doctor în medicină. Reîntors în Institutul de Medicină din Chişinău, de rând cu activitate didactică la Catedra Chirurgie de Spital, în anii 1983-89 lucrează asupra tezei de doctor habilitat pe care o susţine la Moscova în decembrie 1989. În anul 1990 deține funcția de profesor universitar, iar în anul 1991 i se conferă titlul de prorector universitar. În anul 1992 este numit șef al Catedrei Chirurgie Nr 2.

Recunoștința profesională a venit prin alegerea sa ca membrul de onoare: Preşedinte al Asociaţiei Chirurgilor „Nicolae Anestiadi”; membru de Onoare al Societății Chirurgilor din România; membru al Asociaţiei Internaţionale de Chirurgie hepatobiliopancreatică din Rusia și Româ¬nia; membru al Asociaţiei Chirurgilor „N.Pirogov” din or. Moscova; membru al Asambleei AŞ din RM; membru al Academiei Geferson din NewYork, SUA; membru-corespondent al Academiei de Științe și Arte din Paris, Franţa; Membru de Onoare al Academiei de Medicină din Minsk, preşedinte al Consiliului Metodic Central Postuniversitar pe Chirurgie; preşedinte al Seminarului de profil chirurgical al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”; preşedinte al Comisiei de profil Chirurgie a Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale al RM; preşedinte al Consiliului de Experţi al Comisiei Superioare de Atestare al RM; preşedinte al Grupului de Experţi Netitulari ai Consiliului Naţional pentru Ştiinţă.  Fiind o personalitate complexă, academică și științifică, a desfășurat și o activitate importantă socială. În anul 1998 este ales Viceministru al Sănătății, iar în 2009-2011 Ministru al Sănătății.

În puține cuvinte putem spune că Omul Vladimir Hotineanu era un erudit, un fin analist al medicinei și al vieții în ansamblu, avea un caracter puternic. A fost Maestru al artei operatorii, dascăl neîntrecut și creator de scoală chirurgicală, autor al numeroaselor comunicări, articole, manuale și tratate de specialitate. Prin calitățile sale excepționale de organizator s-a preocupat de perfecționarea procesului didactic, a pledat pentru trecerea la învățământul superior în limba română. În calitate de şef  catedrei chirurgie nr.2 a creat o veritabilă școală în domeniul chirurgiei, a fost un adevărat mentor pentru colegii mai tineri.

 A fost un medic excepțional și un profesor de excepție. Cercetător de mare profunzime științifică, respectat și acceptat ca magistru, el a îndrumat generații de studenți medicinişti cu rigoare și meticulozitate, remarcând mereu că valoarea, acolo unde este și se manifestă, învinge.  A călăuzit pașii multor generații de studenți, a format profesioniști într-ale chirurgiei, dintre care unii au devenit dascăli ai catedrei de Chirurgie, motive pentru care domnul profesor Vladimir Hotineanu și-a câștigat un loc de seamă în panoplia dascălilor Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”din Chişinău.

 S-a implicat cu conștiinciozitate, rigoare, echilibru în conducerea universității, în calitate de prorector. Distinsă personalitate academică și științifică a lumii medicale, într-o perioadă marcată de dificultăți și schimbări majore în țară, a fost academic al AŞM, Ministru al Sănătăţii, deputat în Parlamentul R. Moldova în legislaturile 2014 și 2019.

Este fondatorul și promotorul conferințelor anuale „Lectura de iarnă” în probleme chirurgicale. A fost membru în cadrul mai multor asociații profesionale și a făcut parte din comitetele de redacție ale mai multor publicații științifice naționale și internaționale, iar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău a fost membru în Colectivul de redacție al revistei ,,Arta Medica” şi un participant activ la numeroase congrese naționale și internaționale.

A pregătit peste 30 de doctori și doctori habilitaţi în medicină. A publicat 468 lucrări științifice, autor şi coautor a 5 monografii, 6 manuale, 8 ghiduri şi suporturi de curs şi elaborări metodice, 15 inovații şi 4 invenții.  În cadrul Academiei de Științe Medicale, academicianul Vladimir Hotineanu a contribuit la activitatea științifică și la promovarea medicinei academice.

Prof. universitar Vladimir Hotineanu a dovedit nu numai pasiune față de chirurgie, meseria căreia i-a slujit o viață, dar şi o personalitate polivalentă, cu o bogată activitate literară și didactică, cu un parcurs profesional remarcabil, pe măsura pregătirii și a seriozității domniei sale. A scris cartea ,,Dor de Basarabia“ subliniind caracterul și personalitatea celui care a fost Vladimir Hotineanu.

A plecat la cele veșnice la 15 noiembrie 2019, lăsând în urmă numeroase realizări, devenind un model demn de urmat, care impune generațiilor următoare standarde greu de depășit.